Anmeldelser af vin er ofte subjektive og kan variere meget afhængigt af den person, der udfører anmeldelsen. Dette gælder også for Bourgogne, en region kendt for sin produktion af kvalitetsvin i den allerbedste klasse.
Bourgogne har et årligt udbytte af vin, der er betydeligt mindre end det samlede marked kræver. Det fører til en situation, hvor det ikke giver mening at indsende prøveflasker til store verdensomspændende vinguides. Disse guides er typisk dyrere at indsende prøver til, og de henvender sig ofte til markeder, der enten ikke kan, eller ikke ønsker at betale de priser, som Bourgognes vine typisk kommer op i. Derfor sender ingen mindre vinbønder deres vine til dem.
Kun få vine anmeldes
Mængden af vin, der kan leveres fra Bourgogne, er lille i forhold til efterspørgslen på verdensmarkedet. Meget lille endda. Så skåret ud i pap er der ingen idé i at levere 60 prøveflasker til guider, når den årlige produktion er på 1.500 flasker, og som sikkert allerede er solgt. Medmindre man har en masse vin i kældrene, der skal sælges her og nu. Når man ser de store blinkende AWARDS på en vin fra Bourgogne, er det måske fordi der ikke er nogen der vil købe den vin, hvilket tvinger negocianten til denne hype.
Selvom disse faktorer kan synes udfordrende ved første øjekast, understregede også vigtigheden og unikheden i Bourgognes vine – efterspørgslen trods begrænsede udbud og høje priser.
Hvem kan man så stole på ?
Der er vinskribenter, der er gode og store på Bourgogne, og her er det nok som med musik og kunst, man skal kende dem og ikke mindst deres smag. Og gør man så det? Det er specialister og de kan deres kram, men ved vi om de har den stil, som passer lige netop til din smag? Jeg har en ret kendt kunde, som under en vinsmagning siger: Vi har samme smag, for jeg kan lide alle de her vine, du serverer. Det er jo fint for ham, for så skal han da bare købe dem 🙂
Men hvad handler anmeldelser om i bund og grund ? Er det ikke en sikkerhed, som vi gerne vil have når vi vælger vin? For mig er det, og derfor har jeg valgt et par upartiske vinanmeldere, som sætter spørgsmålstegn, sætter fingeren på det ømme punkt, og er ærlige.
Vi sender ikke vine til alle vinanmeldere
Hos Wine Advisor bruger vi bl. a Anders Halskov, Frederik Kreutzer og René Langdahl. Det er alle dygtige og seriøse smager. De er direkte og har en god, bred smag og kender et stort udbud af produkter fra de områder WA arbejder i. Og JA, man bliver glad, når man får fine anmeldelser og karakterer. Ingen tvivl om det. Læs herunder, hvad vinanmelderne mener om nogle af vores vine.
Så er der Ribera del Duero fra de øverste hylder med denne 2020 . Næsen oser af moden frugt og krydret fad. Munden er silkeblød, cremet frugt og ultrafine tanniner. Fin lille syre runder alting perfekt af. Smuk vin, der er fin at drikke nu, men med fordel kan lagres.
”Generisk bourgogne fra marker, der i gamle dage var klassificeret som Vosne-Romanée. Næsen er overraskende tæt og krydret og vinen er også ganske mørk. Munden er også ret koncentreret, men i fin balance og med blidt tannisk bid. striben af god, rød bourgogne under 200,-. Fortsætter. Herligt”
Det er næsten barnemord, men det er også fredag så jeg smager lige på lidt gevrey fra Jean-Jacques Girard. Stilen er frugtig og umiddelbar, som Guillon, men med mere tyngdeDejligt muldet jordbærnæse og munden har spændstig frugt og blid syre. Det smager sommerligt og dejligt og jeg fortryder slet ikke.
"Saint-Aubin Cuvée Thomas 2020" starter virkeligt reduktivt, så giv bare en solid dekantering, så den kan åbne lidt op. Så får du til gengæld fin næse med blidt fadpræg og duft af søde majs. Munden har sitrende syre og mineralitet, men der er også tyngde bag frugten. Nydelig vin, du snildt kan smide en kasse i kælderen af.
Tør, tysk riesling, "erste lage" og så med lidt alder(2018). Så er det svært at bevare det dårlige humør. Næsen har endnu frugt i form af syltet pære, nu krydret med blidt petroleumstouch. Munden er rank og knastør med flot syre og kompleksitet. Flot vin, som jeg får helt konkret lyst til at parre med osten Ask fra @arlaunika. Ostevenlig, det er vinen i hvert fald. 175,- hos @wineadvisor_dk
Saint-Veran Rives de Loungsault er en village-appellation i Maconnais i det sydlige Bourgogne og Longsault er en kilde, der passerer igennem Domaine Deux Rochws, der laver denne vin. Næsen dufter af moden melon og nektarin med yderst blidt fadpift samt noter af lagring på bærmen. Munden er svulstig og fed på en meget charmerende måde. Rustik, men harmonisk. Steg noget i smør og drik det her til.
Bourgogne som i gamle dage. Smæk på fadet, men ikke overdoseret og kun 12,5% alkohol. Det er @jacquesbavardvins , der laver denne smukke santenay, der dufter ærkeklassisk og virkeligt dejligt af popcorn, gule æbler og fad. Munden er til gengæld stram og rank med juicy syre og smuk balance. Hvor er der en pighvar? 299,- hos @wineadvisor_dk og det er et godt køb, hvis du er fan af klassisk hvid bourgogne.
Ung Vosne-Romanée fra Domaine René Cacheux & fils. Næsen oser af frisk kirsebærfrugt med et pift af nyt kernelæder. Munden har koncentreret fylde og god intensitet med fint syrebid. Selv med luft virker vinen dig stadig noget ung, så gem i kælderen nogle år eller dekantér i god tid.
Uha, det her er godt(og dyrt). Philippe Naddeff har 0.33 ha af 1er cru-marken Lez Cazetiers, der som regel leverer elegante vine. Heer ødsel og en gavmild næse af skovjordbær og sød finsk lakrids, mens munden er kælen, men spændstig med silkebløde tanniner og saftig syre. Stor vin, der er forførende drikbar allerede.
Givry er den mindste appellation i Côte Chalonnaise og 1ercru-marken Clos Charlé ligger i den nordlige del og vender mod sydøst. Vinen oser gavmildt af koncentreret frugt. Munden følger trop og er vanvittigt læskende og charmerende med markant, højekstraheret tyngde og sitrende syre.
Til sølle 248,- pr flaske 92pGivry er den mindste appellation i Côte Chalonnaise og 1ercru-marken Clos Charlé ligger i den nordlige del og vender mod sydøst. Vinen oser gavmildt af koncentreret frugt.
Saftspændt og læskende Fleurie
Krydret næse med ribs og hindbær. Læskende mund med saftig kraft og charmerende rustikt tanninbid. Dejlig og alsidig vin til KUN 235,- 93p…
Herlig oldschool champagne, pinot domineret og med høj dosage(8g). Rustik og dejlig næse med autolytiske noter. Frisk mund med rustik mousse og god intensitet, og det er sgu et godt køb
Jamen for dulen, her er jo alt, hvad man ønsker sig fra en hvid bourgogne. Smørret, småkrudtet næse med fadstrejf og en fyldig mund med fin balance mellem det fede og det mineralske. Alt det for kun 225,- hos @wineadvisor_dk 94p
Er det Rhône? Nej, det er sgu bourgogne. Saint-Veran ligger i syd(maconnais) og ligger både nord og syd for Pouilly-Fuissé. La Côte Rôtie-marken er både stejl og peger mod syd, så navnet er berettiget. Næsen har det sydligste Bourgognes signaturduft af hø sammen med kvæde og en lille dirty note. Munden har power, struktur og juicy syre. En robust vin.
Saint-Aubin 1er cru Combes au Sud 2020 fra Jacques Bavard er en herlig vin. Let reduktiv næse med duft af tændstik, efter lidt tid fed melonfrugt med blidt fad. Munden har sitrende, levende syre og smuk balance mellem frugt og fad. Stadig i sin vorden, men svær at holde drøbelen fra.
Selvom Fixin er nabo til Gevrey-Chambertin er kommunen lidt overset, men der er altså gode vine at komme efter. I denne Fixin 2019 har næsen markant fadpræg men det er veldoseret og overdøver ikke frugten. Munden er saftig, med god intensitet og vinen fremstår aldeles drikkeklar. Glimrende vin til meget nådig(bourgogne)-pris.
Vintagechampagne 2011 fra Côte des Bar. Næsen er smørfed og behagelig med diskret vaniljestrejf. Munden har fine og stadig ret ivrige bobler. Smagen er krydret og intens. Den relativt høje dosage (8g) klæder vinen, der er en flot og fyldig champagne. Drik til fisk i flødesovs, gerne krydret med urter eller safran.
TüRK laver GV i Kremstal og det er de gode til. "Kremse Weinberge 2021" har rank, kalket næse med citrus og stram, mineralsk mund med perfekt syrebid. Fremragende vin og bestemt et godt køb.
Barolo med alder....ahhhhh. Riserva 2015 fra Elio Filipino har moden næse med noter af læder og tobak. Munden er saftig med aldersblide tanniner og syre i behold. Nydelig moden vin som @wineadvisor_dk sælger
Pommard er vel blandt de bedste appellationer i Côte de Beaune, men vinen skal jo også levere, når den som her koster 775,-. @domaine_de_courcel ejer hovedparten af Premier Cru marken Les Croix Noires, der ligger syd for byen.
Næsen er flot med noter af sure kirsebær, jordbær og et lille, pirrende pift af Jenka-tyggegummi. Munden starter silkeblødt og cremet inden appellationens typiske og let rustikke tanniner sætter ind. Flot vin, der tåler en tur på karaffel, hvis du vil nyde den med den ungdommelige charme intakt.
Vi rykker til Saint-Aubin i Côte de Beaune og 1er Cru "En Remilly" 2020. Næsen er reduktiv, så giv den noget luft. Så får du toastet fad og gule æbler. Lidt ung og kantet lige nu, men bestemt med potentiale.
Power bourgogne fra Maranges, syd for Santenay. Mørk farve, fad i næsen og smæk på duften af pinot med modne jordbær og rabarber. Fyldig og stram mund med intens syre og tydelige tanniner. Det smager pivgodt, fx til en grydestegt mormorkylling og koster 249,- v. 6 hos @wineadvisor_dk. Der er pænt med bourgogne for pengene.
Shit, det er god riesling, det her! Kremser Wachtberg 2020 fra TüRK har et helt unikt udtryk. En nærmest svulstig næse der gavmildt deler ud af noter af fersken, syltet pære og blomst. Munden er også relativt rig og cremet indtil håndfast syre skaber balance i tingene. Meget spændende vin, som hvis Mosel og Alsace fik et barn.
Auxey-Duresses er en lidt overset appellation i Bourgogne, men der er ofte gode køb at gøre. 2019 fra @agnes_paquet har ret fed næse med noter af majs og smør med et kridtet touch. Munden har lige dele cremet tyngde og balancerende syre og det hele slutter saftigt og frisk. Dejlig vin til 248,-
Fadet fornemmes i næsen, modne kirsebær og et pift af tobak. Munden er heftig, tæt frugt, alkohol og koncentration. Og så barbera-druens syre til at holde det hele i skak. Powervin, du skal servere til langtidsstegt.